Nëna, fëmija juaj ka dëshirë të ju ndihmojë në shtëpi!

Nëna, fëmija juaj ka dëshirë të ju ndihmojë në shtëpi!

kidsinvolved“Mami më jep një punë për të bërë. Dua të të ndihmoj”

“Sa mirë! Faleminderit zemër- dhe pasi jam menduar pak shtoj-Ja sikur të sistemosh sallonin.”

“Mami, çfarë do të thotë sistemim? Unë nuk e kuptoj ashtu. Më thuaj bëj këtë ose atë”

Nuk e di nëse e keni gjetur veten në vendin tim. Fëmijët e mi kanë dëshirë të më ndihmojnë, kur udhëzimet që u jap janë të qarta dhe specifike.  Udhëzime të përgjithshme si pastro, apo sistemo, në vend që t’i motivojnë dhe ndihmojnë, i corientojnë. Ata nuk e dinë nga të ia fillojnë dhe në fund të fundit çfarë do të thotë sistemim, ndonjëherë e kanë të vështirë edhe kur ua bën gjysëm të qartë si përshembull: çoji gjërat nëpër vende. Cilat gjëra dhe në çfarë vendi duhen çuar? (more…)

Një mami si unë

Një mami si unë

615297_4275275514686_915674011_oUnë nuk jam nëna e përsosur. Nuk kam qenë dhe nuk do të jem asnjëherë në këtë anë të jetës. Fëmijët e mi më kanë parë të lodhur, të mërzitur, në fund të energjive të mia. Kanë provuar mungesën e durimit, ndonjëherë gjykimin e nxituar, shpërqëndrimin tim, dobësitë e mia. Më kanë parë të sëmurë, të pa lyer, të parregulluar, me rroba shtëpie. E megjithatë në sytë e tyre mbetem nëna më e bukur dhe më e mira në botë. Që nga vizatimet e para i ruaj me kujdes portretet që më kanë bërë ndër vite. Ato portrete që më përshkruajnë me ngjyra jete, e një penel të një dashurie të pakushtëzuar. Atyre portreteve nuk u rezistojnë dot portat e lotëve të mi, të cilët janë të vetmit që mund të shprehin thellësinë e ndjenjave që prekin.

Ndonjëherë kam frikë. (more…)

Historia e Tomas Edison flet për një nënë shqiponjë- Pjesa II

Historia e Tomas Edison flet për një nënë shqiponjë- Pjesa II

tomas“Biri im nuk është së prapthi!-deklaroi Zj. Edison ndërsa shtoi

-dhe besoj se e di çfarë po them. Edhe unë u kam dhënë mësim fëmijëve dikur!”

Pavarësisht përpjekjeve të saj, as Reverend Engle as gruaja e tij nuk ndryshuan mendim se Tomas Edison ishte një fëmijë me të meta dhe i mbrapshtë. Por Zj. Edison ishte shumë e sigurtë në mendimin e saj për të birin. Në atë moment e kuptoi se çfarë duhet të bënte. (more…)

Fuqia e një nëne të jashtëzakonshme

Fuqia e një nëne të jashtëzakonshme

11215147_10206487331960773_473146765330931445_n (1)Tomas Edison* u kthye një ditë nga shkolla me një letër në dorë. “Nënë këtë letër ma ka dhënë mësuesja. Më tha të mos e hap por të ta jap vetëm ty ta lexosh”

Me sytë e përlotur nëna e tij filloi t’ia lexonte të birit me zë të lartë:
“Biri yt është një gjeni, dhe kjo shkollë është shumë e vogël për të. Ne nuk kemi mjaft mësues të mirë për ta trajnuar, prandaj ju lutemi që ta mësoni vetë në shtëpi”. (more…)

Decluttering- kjo fjale magjike qe na lehteson jeten

Decluttering- kjo fjale magjike qe na lehteson jeten

declutteringNje nga vuajtjet e mia si nene e re, me femije te vegjel, nuk ishte shkruar ne asnje nga librat apo manualet a artikujt qe kam lexuar per rritjen e femijeve.

Kam lexuar pa fund per gjera te tjera qe lidhen me memesine,  disa e permendin disi terthorazi ndersa flasin per tema te tjera qe ndikojne ne te, por nuk i bien ne koke. Ose thene ndryshe ka qene si te merresh me gjethet e deget, por
jo rrenjet. (more…)